Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016

Meer bewustwording Fair Trade plaatselijk, regionaal en landelijk

Zelfs in Horst aan de Maas is er op gemeentelijk niveau enige bewustwording tot stand gekomen na jarenlange prikkels vanuit Wereldwinkel Horst en de Stichting Leef op Safe Horst aan de Maas. Althans wij denken dat wij vanuit deze inspanningen misschien toch iets hebben weten bij te dragen aan de bewustwording dat iedereen op deze aardbol recht heeft op een leefbaar inkomen. Misschien is dit wishful thinking en komt er op gemeentelijk bestuurlijk niveau enige gevoeligheid meer boven drijven vanuit de aandacht die er leeft bij de vereniging van Nederlandse Gemeenten. Je kunt zo waar als Fair Trade gemeente te boek komen te staan. Daar mee kun je scoren en dat is wel wat. Zo wordt er tegen het einde van het jaar in de gemeenteraad toch warempel een kleine passage in het duurzaamheidbewustzijn gewijd aan Fair Trade.

In september bij een happening geïnitieerd door de dorpsraad van Horst houden we tegenover het Atrium van de Lambertus kerk een kleine Fair Trade proeverij.

Zowel op dekenaal niveau als ook op het niveau van de vertegenwoordiging van het bisdom, is er op dat moment waardering voor de smaak van Fair Trade koffie en voor de Fair Trade banaan in een Fair Trade chocolade jasje. Zouden ze dan nu bij het doen van de dagelijkse boodschappen ook daar naar gaan handelen?

Vanuit het ondernemerschap in de supermarkt branche komen er steeds meer producten in de handel met het certificaat Fair Trade.

Plus supermarkt is kampioen Fair Trade in Nederland

Met meer dan 1 miljoen dollar aan Fairtrade premie is Plus de grootste afdrager in Nederlandse supermarktwereld. Dat blijkt uit impactonderzoek van Stichting Max Havelaar. In 2015 droeg Plus met de verkoop van Fair Trade gecertificeerde huismerkproducten ruim 1,2 miljoen dollar aan premies af aan boerenorganisaties in ontwikkelingslanden.

Horst aan de Maas is in de gelukkige omstandigheid van een Plus supermarktonderneming. Hier spelen wij als promotor van Fair Trade producten graag op in.

By the way: ons logo is vernieuwd. Francine Thielen-Tonnaer, secretaris Horst, januari 2017